#

Agile Coach: aan te leren of puur talent?

Deze vraag beantwoorden is niet zo makkelijk. Je kunt je namelijk afvragen of je een Agile Coach kan worden of dat je het altijd al geweest bent. Natuurlijk is er de theorie en zijn er trainingen die je kunt volgen, maar zorgen die er ook voor dat je je ‘talenten’ verder ontwikkelt en de juiste vaardigheden aanleert die nodig zijn om een succesvolle Agile Coach te zijn?

Om te beginnen zijn er een aantal trainingen die je gerust kunt volgen. De basistrainingen ‘Scrum Master’ en ‘Product Owner in de praktijk’ zijn een must. Zorg dan wel dat je de certificering hiervan behaald via scrum.org. Hiernaast is het ook aan te raden om een ‘Scaled Agile Framework (SAFe)’-training te volgen, vooral de ‘implementing SAFe’. Deze biedt naast een theoretisch kader, ook praktijkgerichte voorbeelden en workshops. Ook hieraan zit een certificaat gekoppeld waarmee je laat zien dat je kennis onder de knie hebt. Deze drie trainingen zorgen voor een gedegen theoretische basis. Je kunt er ook voor kiezen om de volledige post-HBO Agile Coach opleiding te volgen. Ook die zal voldoende basis bieden.

Maar natuurlijk heb je ook talenten en vaardigheden nodig om een succesvolle Agile Coach te zijn. Belangrijk is om te bepalen welke dat zijn:

  • Een goede Agile Coach heeft de capaciteiten om zowel groepsgericht als op individuele basis te kunnen coachen. Hierbij is het belangrijk dat hij of zij gebruik maakt van de juiste communicatiestijl. Kan de coach dit aanpassen aan zijn gesprekspartner, om zo de aansluiting te vinden? Een goede coach kan dus verschillende communicatiestijlen afwisselen binnen een gesprek.
  • Daarnaast is een goede Agile Coach een dienend leider. Op deze manier creëert hij of zij vertrouwen in de verandering binnen het team en management. Hij heeft lef en weet op een duidelijke wijze zijn visie neer te zetten met betrekking tot welke kant hij op wil met de transformatie. Hier heb je naast lef ook analytisch vermogen en organisatiesensitiviteit voor nodig, om zo de juiste richting te bepalen en te weten met welke partijen/belangen je rekening moet houden. Wees daarin realistisch en vraag geen onmogelijke veranderingen om zo je draagvlak kwijt te raken. Zorg echter wel dat je ambitieus bent en gedreven genoeg om de veranderingen succesvol door te zetten. 
  • Naast al deze genoemde talenten is het ook fijn als je humor bezit, positief in het leven staat en nog veel meer andere sociale vaardigheden in je rugzak hebt. Het is dus nogal wat je moet kunnen om een succesvolle Agile Coach te zijn. Is dit allemaal te leren of heb je die al min of meer in je persoonlijkheid zitten? Was je bijvoorbeeld al aanvoerder van je voetbalteam? Ik geloof er in dat je van nature al een coach bent en dat je jouw talenten alleen maar hoeft te ontwikkelen. De beste tip die ik dan ook kan geven, is om ervoor te zorgen dat je in praktijk je learnings meemaakt en daarin kritisch naar jezelf kijkt.

Om succesvol te zijn hanteer de volgende stelregel: durf het voortouw te nemen en durf te falen! 

Share:

Soortgelijke onderwerpen

5 manieren hoe jij je als Agile coach bij AgilityMasters.com razendsnel kunt ontwikkelen

Ben jij als Agile coach op zoek naar nieuwe uitdagingen? Wil jij je verder…

Fijne vakantie! Inspiratie-tips & tricks van onze Agile coaches

Motivators, inspirators, servant leaders. Agile coaches en Scrum Masters…

Learnings casus Nationale Politie: Agile werken in een politie basisteam

De learnings van de casus bij de Nationale Politie: Agile werken in een…