#

Boeken top 3 Summer Special - 2/3

Vergeet je niet in te smeren! Met dit warme weer is eigenlijk alles al te veel, dus ga lekker genieten van een goed boek in de schaduw. Onze Agile coaches hebben ook deze week weer een mooie top drie opgesteld van hun favoriete Agile boeken.

Vergaderen? Niet doen!

Een tijdje terug las ik het boek: 'Vergaderen? Niet doen!' Ellen de Bruin verklaart hierin de oorlog aan saaie zinloze vergaderingen. Het meest inspirerende stuk uit het boek vind ik de ‘vergadering’ van de makers van Fokke & Sukke.

Vergaderen? Niet doen!Dagelijkse vergaderen zij in de vorm van een groepstelefoongesprek. Ze nemen zichzelf niet te serieus en door in hun gesprekken erop los te associëren, ontstaan er elke dag actuele grappen voor hun cartoon. Hierdoor leveren ze in korte tijd waarde, communiceren ze op de voor hun meest directe manier en hebben ze een uiterst creatieve manier om om te gaan met de veranderende buitenwereld. Naast dit voorbeeld zitten er nog meer goede verhalen in die behulpzaam zijn. 

Getipt door: Marsha Wiltenburg
Scrum Master & Agile (Team) Coach bij AgilityMasters.com

Our Iceberg is Melting

In iedere organisatie is verandering van cultuur een van de grootste uitdagingen. Zeker bij vernieuwingen als de transitie naar Agile werken is dit van toepassing. Maar hoe ga je hiermee om? Wat beweegt mensen de houding aan te nemen die ze hebben? 

Our Iceberg is melting'Our Iceberg is Melting' van John Kotter (management consultant en schrijver) geeft op een heerlijk atypische, vermakelijke en grafische wijze weer hoe dit gebeurt als de organisatie een groep pinguïns is wiens ijsberg dreigt te smelten. Wat gaat de groep doen? Blijven ze op de ijsberg of gaan ze naar een betere versie?

Getipt door: Sander Dur
Scrum Master & Agile (Team) Coach bij AgilityMasters.com

Bezieling en kwaliteit in organisaties

Tijdens het coachen van Agile teams maak ik vaak gebruik van het kernkwadrant van Daniel Ofman. Elk teamlid beschikt over unieke kwaliteiten maar als je over de kwaliteiten met het team gezamenlijk het gesprek aangaat, bestaan er wat valkuilen. Wat de één als kwaliteit ziet, ziet de ander wellicht helemaal niet als kwaliteit. 

Bezieling en kwaliteit in organisaties

Het kernkwadrant is een matrix van een kwaliteit, uitdaging, valkuil en allergie. Hiermee wordt het voor een persoon inzichtelijk wat er gebeurt wanneer hij doorschiet in zijn kwaliteit. Ik zie het kernkwadrant als een waardevol middel om de samenwerking binnen Agile teams naar een hoger niveau te tillen. De matrix kan ook worden toegepast op organisatie of teamniveau.
 

Getipt door: Bo Fluitman
Scrum Master & Agile (Team) Coach bij AgilityMasters.com

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Ontwikkelingen in Agile: een terug- en vooruitblik

Tegen het einde van het jaar is het tijd om terug te kijken op de…

Hoe ik SAFe implementeerde

Eelco Haeser is SAFe Program Consultant (SPC) en RTE, gecertificeerd…

Goede voornemens laten slagen? Doe het Agile!

De meeste mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Hoe zorg je…