#
Lees in 3 minuten

Goede voornemens laten slagen? Doe het Agile!

De meeste mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Hoe zorg je ervoor dat jouw goede voornemens dit keer wél slagen? Simpel: doe het Agile!

In de top 5 van nieuwjaars voornemens staat steevast: afvallen, sporten, stoppen met roken, gezond eten en meer tijd voor familie en vrienden. Er is één algemeen voornemen dat voor bijna iedereen geldt: gezond(er) leven. Dit voornemen bekijken we samen met Bo Fluitman; Scrum Master, Agile Coach, SPC en coach voor loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling bij AgilityMasters.com. 

Bo: ‘Onderzoek laat zien dat goede voornemens voor 80% mislukken binnen twee jaar. Dat komt omdat goede voornemens ten uitvoer brengen èn volhouden over persoonlijke verandering gaat. Er moet dus een gedragsverandering teweeg worden gebracht en dat is erg moeilijk. Als je een doel hebt verhoogt dit je slagingskans. 

Stap 1 - Het is dus allereerst van belang om te bepalen wat voor jou belangrijk is. Begin met het vaststellen van je visie zodat je weet wat je doel is. Wil je óf afvallen, óf gezonder gaan leven, óf meer gaan sporten, stoppen met roken, óf fitter worden? Focus op exact dat wat je wilt.

Giet je voornemens in de stappen van het Scrum framework om het goed uitvoerbaar te maken voor jezelf. 

Stap 2 - Maak een Backlog, een lijst met wat je zou kunnen doen om dat doel wat je jezelf gesteld hebt te bereiken. Je kunt twee keer per week gaan sporten, je aan voedingsschema’s houden, geen suiker eten, geen koolhydraten, maar alleen dat wat voor jou werkt. Haat je de sportschool? Ga dan elke dag een half uur buiten wandelen, of ga kijken naar je voeding. Maar let op, je kunt niet alles doen. Dus prioriteer je Backlog. Dit is overigens een continu proces. 

Stap 3 - Maak een Sprintgoal en maak je voornemen concreet. Het Sprintgoal kan zijn: mijn streven is om twee kilo af te vallen in twee weken. Niet te ver vooruit plannen, twee weken om te beginnen. Je werkt in korte cycli (iteraties), zodat je je doel onderweg ook makkelijker aan kunt passen en beter in kunt spelen op terugval. 

Door middel van een Agile aanpak ga je er vanuit dat de omstandigheden tijdens het project kunnen veranderen, weet hier op in te spelen en zorg er zo voor dat het eindresultaat niet in gevaar komt.

Stap 4 - Maak een Sprintplanning. Je start deze Sprint van twee weken met een planning die je maakt: wat moet je concreet doen om je Sprintgoal te halen. Plan de taken die je moet doen om je doel te behalen, in in de Sprintplanning. Maak je taken zichtbaar, gebruik een bord waar je ze opschrijft als dat je helpt.

Stap 5 - Daily Standup. Kijk hoe je dag eruit ziet. Dit is een moment waarop je even stil kunt staan bij wat je gisteren hebt gedaan, vandaag gaat doen en wat je eventueel kunt aanpassen. Er is bijvoorbeeld iets gebeurd waardoor je dagresultaat niet goed is en je je doel niet hebt kunnen halen. Je hebt bijvoorbeeld toch dat taartje gegeten, terwijl je nog zó van plan was… Hoe voorkom je dit vandaag? 

Stap 6 – De Sprint Review. Aan het einde van die twee weken komt je meetmoment. Je kijkt wat je bereikt hebt. Ben je die twee kilo kwijtgeraakt? Hier is het moment dat veel mensen met goede voornemens denken dat hun poging ‘mislukt’ is. Maar als hier het doel niet is behaald, is de poging niet mislukt, integendeel. Falen mag! Kijk meer naar: deze manier werkt minder goed, wat is voor mij wél de juiste manier? Hou vol.

Stap 7 - De Retrospective. Hier kijk je terug op wat er in het proces goed ging in die twee weken, wat minder goed en wat je in een volgend moment zonodig kunt aanpassen. Continu reflecteren is van belang: ben ik op de juiste manier bezig of moet ik een andere weg inslaan?  Wat moet ik vooral blijven doen? Vanuit deze reflecties neem je nieuwe acties mee in je volgende Sprint om steeds beter te worden. 

Als je je goede voornemens in een Scrum-vorm giet ben je jezelf dus constant aan het aanpassen aan de omstandigheden en jezelf daarmee ook steeds aan het herpakken. 

Samengevat: wees realistisch en probeer gedisciplineerd te zijn. Maak een plan want dit verhoogt je slagingskans. Focus is belangrijk en werken aan de juiste dingen op het juiste moment ook. Betrek de Scrum values erbij en pas die toe op jezelf: Courage, Focus, Commitment, Respect en Openness en... go for it! 

Probeer je omgeving in je goede voornemens te betrekken en laat hen je coachen. Ikzelf wil het komend jaar weer mijn sportritme van twee keer in de week oppakken: mijn eerste kind wordt in 2020 geboren. Daar heb ik mijn partner hard bij nodig, ik moet goed overleggen want ik kan straks niet zomaar de deur uit rennen. Ik zal ook te maken gaan krijgen met voedingsschema’s en slaapschema’s. Ik zal mezelf constant moeten aanpassen en herpakken. Om het Agile aan te pakken moet je behendig en lenig zijn, dat is de letterlijke vertaling van Agile. Misschien moet ik voor de baby straks ook een Scrum Board op gaan hangen thuis, haha!’

XpertsLab 'Agile werken binnen het publieke domein' woensdag 2 november. Ben je erbij?

Agile coaches Dennis van de Rieth en Dennis Mansell delen hun ervaringen uit de praktijk en gaan samen met de input en vragen van de deelnemers aan de slag. We geven antwoorden op de vraag of de Agile manier van werken ook goed werkt binnen publieke organisaties. Want hoe helpt dit jou en de organisatie, als je bijvoorbeeld een politieagent bent? Of als je beleid ontwikkelt?

Schrijf je hier alvast in!
We sturen je eind september alle informatie toe.

Share:

Soortgelijke onderwerpen

De Agile Coach Post HBO opleiding van Gladwell Academy

De twaalfdaagse Agile Coach opleiding die 19 april 2021 start, biedt een…

Scrum Master vs. product owner

Scrum kent drie rollen: de Product Owner, de Scrum Master en het…

Gunther Verheyen: 'Engagement is (the) key'

Op de AgiltyMasters.com Meetup van woensdag 29 januari was Gunther Verheyen…