#
Lees in 6 minuten

Happy Holidays: retrospective - deel 2 | de switch

De feestdagen zijn bij uitstek de periode van zelfreflectie: terugkijken op het afgelopen jaar en evalueren wat je gedaan hebt. Daarnaast kijk je vooruit, stelt nieuwe doelen, spreek je ambities uit en probeer je die doelen te concretiseren. Wetende dat ze altijd kunnen veranderen. Dit hebben een aantal van de AgilityMasters.com coaches aan den lijve ondervonden, het afgelopen jaar. Zij maakten dit jaar de switch.

Van een carrière bij de Nationale Politie naar een Agile coach bij AgilityMasters.com.
Dennis deed het gewoon!

Agile coach, Scrum Master en SPC, Dennis van de Rieth (46) werkte 24 jaar bij de Nationale Politie, waar hij als ‘blauw’ op straat begon. Bij de politie wilde hij altijd al werken en hij was daar alles: agent op straat, werkte bij drugsteams, crimefighter. Hij organiseerde veiligheidsbeleid, deed recherchewerk & opsporing en werkte jaren aan teamontwikkeling. Het afgelopen jaar maakte hij de overstap naar Agilitymasters.com. Dennis: ‘Natuurlijk, om een organisatie goed te kunnen doorgronden is het heel waardevol als je de kans hebt dáár te beginnen waar het in de organisatie om draait. Het was voor mij dé stap van publieke sector naar de commerciële consulting wereld. Ik wilde mijn ambities verwezenlijken en dit was de next step in mijn eigen ontwikkeling om teams en organisaties beter te maken. Agile coach, of verandermanager, is namelijk een vak.'

Ik ben het afgelopen jaar een andere coach geworden, merk ik
'Ik ben op dit moment, gelukkig, opnieuw werkzaam voor de politie. Maar nu vanuit een andere rol: als externe Agile coach sta ik aan de zijlijn. Ik kan nu meer afstand nemen van alle politieprocessen die namelijk altijd doorgaan en ben veel onafhankelijker: ik kan mijn rol op een pure manier uitoefenen. Ik focus mij op mijn opdracht en de taken waarvoor ik word ingehuurd, zonder afleiding uit de operatie. Daardoor ben ik het afgelopen jaar een andere coach geworden, merk ik. De verbinding blijft, die zit in het werk en niet in de omstandigheden eromheen: ik werk nog steeds vanuit dezelfde principes, dezelfde drive. Maar mijn rol bij de politie als externe coach is nu belangeloos en ik kan zo echt alleen kijken naar leiderschap, samenwerking, persoonlijke ontwikkeling van de mensen en de teams. Ook op het gebied van Agile coaching heb ik het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd doordat ik nu echt die verdieping kan maken. Ik heb meer inzicht gekregen in hoe ik nog beter kan luisteren naar mijn klant. Dat is zo bijzonder aan ons vak:  naast de transformatie van onze klant werken we ook aan onze persoonlijke ‘Journey for Growth’.’

Van het bankwezen naar Agile werken.
Hans weet waar organisaties een stapje voor hebben op de concurrent.

Ook Senior Scrum Master en Product Owner Hans Rigtering (54) besloot de afgelopen periode om een carrièreswitch te maken. Hans werkte 23 jaar bij ABN Amro en bij Rabobank en heeft veel kennis en expertise in dat bankwezen. Hans: ‘Ik vroeg mezelf af of ik dit mijn hele leven wilde blijven doen, ondanks dat ik het naar mijn zin had en wist hoe de hazen liepen. There is so much more to explore! Ik wilde meer. Ik heb eerst een half jaar gedaan wat ik zelf leuk vond. Ik ben gaan programmeren voor organisaties en voor de start-ups waar ik al een aantal jaren mentor van ben, ik deed mee aan hackatons. Daarna was ik klaar voor de volgende stap. Momenteel heb ik een opdracht als Product Owner bij Nationale Nederlanden verzekeringen en deze rol sluit heel erg aan bij mijn persoonlijkheid. Ik kan mijn teams veel ruimte geven vanuit de PO rol, zaken meer aan het team overlaten, oftewel, 'ruimte en regie': mensen moeten zelf initiatieven kunnen ontplooien en eigen keuzes maken voor het project waar we mee bezig zijn. De relatief nieuwe rol van PO past mij als een handschoen.’

Ik vind dat ik op bepaalde vlakken het afgelopen jaar gegroeid ben
'Mijn tweede natuur als Agile coach is agile, flexibel zijn. Dit doe je continu voor je klant. COVID en de bijbehorende lockdowns kan ik als volgt samenvatten: aanpassen. Ik houd van eigen verantwoordelijkheid en accountability en ik vind dat ik hierin het afgelopen jaar gegroeid ben. En de klant en collega’s met mij! Ook dit verandertraject zorgt er weer voor dat de organisatie wendbaarder wordt, meer toekomst vast, beter is gaan luisteren naar de ‘interne’ klant. Gelukkig hebben we bij AgilityMasters.com manieren om dergelijke uitdagingen om te zetten naar positieve ervaringen en successen!’.

Een switch binnen je werkzaamheden? Zo deed Dineke dat
Senior Agile coach, SPC en Lean coach Dineke van Vliet (51) voegde zich het afgelopen jaar bij het team van AgilityMasters.com vanuit de telecommunicatie, bank- en verzekeringswereld. Dineke: ‘Ik wil toch het corona-jaar 2020 niet overslaan om iets over het afgelopen jaar te kunnen zeggen. In 2020 werden de eerste twee lagen van de piramide van Maslow aangetast: de basisbehoeften en het gevoel van veiligheid. Normaal gesproken zie je die twee lagen minder of op een andere manier terugkomen in werksituaties. Vragen als: 'Is er voldoende voedsel in de supermarkten? Komt er een vaccin?', waren ineens heel relevant. Daardoor zag ik een plotse verandering in de manier waarop mensen hun leven waardeerden. Dat gaf een extra verdieping in ons werk: en dit is waar ik naar op zoek ben.

Ik ben blij hoe ik persoonlijk de switch heb kunnen maken
Als Agile coach ben je bezig bent met het opbouwen van relaties met mensen en in 2021 was het maken van verbinding van belang: wifi haperde, tooling performde slecht, maar de noodzaak voor het opbouwen van een relatie blijft bestaan, waardoor je als coach moest je schakelen. Ik heb mezelf hierdoor echt verder ontwikkeld, waarbij de lakmoesproef zat in het opstarten in een nieuwe opdracht in een online omgeving. Ik was daar heel erg nieuwsgierig naar en dat is me ontzettend goed bevallen. Door er open in te gaan, ben ik een betere coach geworden. Ik ben erg blij hoe ik persoonlijk de switch heb kunnen maken‘.'

Wil jij ook alles uit jezelf halen en groeien in een dynamisch vakgebied?
Check de vacatures van AgilityMasters.com. AgilityMasters.com is continue op zoek naar Agile coaches en Scrum Masters die als professional klantteams kunnen coachen en begeleiden in de uitvoering van projecten. De opdrachtgevers van AgilityMasters.com zijn zeer divers en bevinden zich in uiteenlopende branches, zowel in Nederland als internationaal. 

XpertsLab 'Agile werken binnen het publieke domein' woensdag 2 november. Ben je erbij?

Agile coaches Dennis van de Rieth en Dennis Mansell delen hun ervaringen uit de praktijk en gaan samen met de input en vragen van de deelnemers aan de slag. We geven antwoorden op de vraag of de Agile manier van werken ook goed werkt binnen publieke organisaties. Want hoe helpt dit jou en de organisatie, als je bijvoorbeeld een politieagent bent? Of als je beleid ontwikkelt?

Schrijf je hier alvast in!
We sturen je eind september alle informatie toe.

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Een ongewoon refinement met unieke winst

In deze blog neemt Kitty Gigenpack, freelance Agile Coach, je mee in een…

Hoe ik Agile coach werd: de unieke skills en achtergrond van onze coaches

Coaches blijven zich graag continu ontwikkelen. Met het volgen van…

De Agile Coach Post HBO opleiding van Gladwell Academy

De twaalfdaagse Agile Coach opleiding die 19 april 2021 start, biedt een…