#
Lees in 6 minuten

Hoe gaat trainen en opleiden er in de toekomst uitzien?

Miranda Goossens is CEO en één van de founders van onze business partner Gladwell Academy. Ze heeft veel ervaring in het ontwikkelen van trainingsprogramma's en is gespecialiseerd in het adviseren, opzetten en implementeren van interne en externe academies met belangrijkste focus op business en IT. Als CEO koppelt Miranda actuele onderwerpen aan nieuw trainingsaanbod. Nog niet zo lang geleden was e-learning een ondergeschoven kindje. Hoe gaat trainen en opleiden er in de toekomst uitzien?

Miranda Goossens: 'Er zijn zeker uitdagingen in het online trainen, maar ook oplossingen. Normaliter omvatten de trainingen van Gladwell Academy een werkdag van 9 tot 17 uur. Deelnemers kunnen we in een fysieke ruimte prima een dag lang betrokken houden. Niemand houdt echter een online training van 8 uur vol, zowel de deelnemers als de trainers niet. Daarom bieden we online trainingen aan met een duur tussen de 3 en 5 uur maximaal per dag, met veel korte pauzes en ruimte voor interactie via online bewezen tools.'

'Een online training was voor veel deelnemers onwennig en voor sommigen nog steeds. Dit kan ten koste gaan van de betrokkenheid en daarmee het beoogde resultaat. Daarom hebben we bij onze online trainingen altijd hulp van een moderator, die zorgt voor alle technische hulp. Zo voelen onze deelnemers zich meer op hun gemak en krijgen ze naast aandacht van de trainer extra aandacht.'

Breakout rooms als koffieautomaat
'De interactie is in een online training wel degelijk anders. Deelnemers zitten niet bij elkaar in een ruimte want elke deelnemer zit op kantoor of thuis voor een scherm. Er zijn geen live momenten meer bij de koffieautomaat, geen contact tijdens opdrachten en lunchen doet iedereen in zijn eigen omgeving. Gladwell Academy bevordert de interactie door gebruik te maken van Breakout rooms. Dit zijn extra digitale rooms in dezelfde online omgeving en waar je via een link naartoe gaat. Iedereen kan switchen tussen een breakout room en de training room. Breakout rooms zetten we in voor werken in groepjes of één-op-één meetings. Net als in het Agile werken hebben we onze deelnemers om feedback gevraagd en daar kwamen de volgende voordelen van online trainen uit:

  • Optimale interactie en lekker praktisch online
  • Medewerkers - juist nu - optimaal opleiden
  • Continu aangepast op de actualiteit
  • Een flinke dosis digitale enthousiasme en energie

    Miranda: 'Ook zijn er genoeg uitdagingen in het hybride trainen. Er zijn namelijk twee verschillende doelgroepen in een hybride training: deelnemers die live in de zaal zitten en deelnemers die vanuit huis of kantoor online de training volgen. Beiden krijgen op een andere manier aandacht. Hierbij zijn de volgende drie punten van belang:

- Techniek is cruciaal! De techniek moet op orde zijn en voorafgaand testen is van essentieel belang.
- Moderator of host. Er komen veel vragen van beide kanten, zowel online als live. Er is in onze trainingen altijd een moderator of host aanwezig. Zo kan de trainer zich op de content richten en hoeft  zich niet druk te maken om een chat die volloopt of de vragen die tussendoor live worden gesteld.
- Persoonlijke aandacht. Hybride meetings zijn voor het overgrote deel van onze deelnemers nieuw. Niemand weet precies wat goed werkt. Het is belangrijk om deelnemers er goed bij te houden: we geven de deelnemers zoveel mogelijk persoonlijke aandacht. Net als in het Agile werken hebben we onze deelnemers om feedback gevraagd en daar kwamen de volgende voordelen van hybride trainen uit:

  • Meer interactie tijdens hybride trainingen
  • Optimale betrokkenheid online en offline
  • Gedeeld eigenaarschap op proces en inhoud
  • Meer resultaat en energie


'We hebben de afgelopen periode veel geleerd, veel aangepast en inmiddels meer dan 1600 deelnemers online opgeleid en gecertificeerd. We zien de toekomst bijzonder positief tegemoet.'

XpertsLab 'Agile werken binnen het publieke domein' woensdag 2 november. Ben je erbij?

Agile coaches Dennis van de Rieth en Dennis Mansell delen hun ervaringen uit de praktijk en gaan samen met de input en vragen van de deelnemers aan de slag. We geven antwoorden op de vraag of de Agile manier van werken ook goed werkt binnen publieke organisaties. Want hoe helpt dit jou en de organisatie, als je bijvoorbeeld een politieagent bent? Of als je beleid ontwikkelt?

Schrijf je hier alvast in!
We sturen je eind september alle informatie toe.

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Meet the team: Unlock Your Road to Growth!

Maak jij impact op organisaties en mensen? Of heb jij meer in je mars? Kan…

De Agile Coach Post HBO opleiding van Gladwell Academy

De twaalfdaagse Agile Coach opleiding die 19 april 2021 start, biedt een…

Happy Holidays: retrospective - deel 3 | goede voornemens

Goede voornemens hoor je in deze periode van het jaar van alle kanten. Of…